14 Οκτ Άρθρο του δρ.Αθανασίου στα Νέα

tanea1

 

 

ygeiadrasi

Οι πιο «δημοφιλείς» επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής

Δημοσίευση: 14-3-2011
Του Θανάση Αθανασίου

Ολοένα περισσότερα νέα παιδιά δίνουν λύση σε κάποια εμφανισιακά τους προβλήματα μέσω των επεμβάσεων Πλαστικής Χειρουργικής. Η ρινοπλαστική, η ωτοπλαστική και η λιποαναρρόφηση είναι κάποιες από τις επεμβάσεις που αγόρια και κορίτσια αποφασίζουν να κάνουν.
Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις. Θεωρείται δε επιτυχημένη όταν διορθώνει τόσο το ανατομικό, όσο και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή. Το πιο σημαντικό στη ρινοπλαστική είναι το αποτέλεσμα να εναρμονίζεται πλήρως με το σχήμα του προσώπου, να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του (dorsal aesthetic lines), δείχνοντας όσο πιο φυσικό και όχι «πειραγμένο».

Η συγκεκριμένη επέμβαση αυτή αφορά τόσο αισθητικές όσο και λειτουργικές δομές ενός προσώπου και απαιτεί σαφή γνώση και σεβασμό στο χειρισμό των επιμέρους υποδομών που αποτελείται (πχ. οστό, χόνδρο, δέρμα, βλεννογόνο). Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, ενώ χάρη σε σύγχρονα φάρμακα και σωστούς χειρισμούς, είναι σχετικά ανώδυνη, γεγονός που εκπλήσσει ευχάριστα όσους προβαίνουν σε αυτή.

Τα «αφεστώτα ώτα» ή «πεταχτά αυτιά» είναι μια πολύ συχνή διαταραχή η οποία παρουσιάζεται από μικρή ηλικία, κυρίως λόγω υπερπλασίας ή απλασίας κάποιων στοιχείων -έλικας, ανθέλικας ή κόγχης-των αυτιών. Πρόκειται για μια επέμβαση που συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ενώ δεν απαιτεί νοσηλεία πέρα κάποιων ωρών μετά την επέμβαση. Στην ωτοπλαστική συγκαταλέγεται και η μείωση του λοβίου, που μπορεί να προέλθει είτε από τη χρήση κοσμημάτων στο αυτί, είτε συντελείται με την πάροδο του χρόνου.
Η λιποαναρρόφηση συνεχίζει να αποτελεί την βασίλισσα των επεμβάσεων της πλαστικής χειρουργικής, ιδίως στις μεσογειακές χώρες, όπου τα «ψωμάκια» στις γυναίκες και η «κοιλίτσα» για τους άνδρες αποτελούν συχνό φαινόμενο. Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική είναι δύο τεχνικές που, παρόλο που έχουν ίδια βάση, έχουν διαφορετικές ενδείξεις.

Η λιπογλυπτική – Liposculpture αφορά μεταφορά λίπους από ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο, όπου υπάρχει λιποδυστροφία ή πρόωρη απορρόφησή του. Έτσι, λοιπόν, είμαστε σε θέση να πάρουμε λίπος από την κοιλιακή χώρα ή τους γλουτούς και μέσω ειδικής επεξεργασίας να το τοποθετήσουμε στις ρινοπαρειακές αύλακες, ή ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λίπος αυτό για ανόρθωση γλουτών ή τονισμό των φυσικών καμπυλών του σώματος, όπως πχ. τελευταία χρησιμοποιείται και για αυξητική στήθους.

Η λιποαναρρόφηση, από την άλλη, περιλαμβάνει αφαίρεση λίπους από περιοχές με μεγαλύτερη από την επιθυμητή συσσώρευση. Οι δύο αυτές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν τόσο συνδυαστικά στον ίδιο χρόνο, όσο και μεμονωμένα.

Μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, είναι η λιποαναρρόφηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Πρόκειται για μια συσκευή INVASIX, η οποία μέσω ειδικών συχνοτήτων πέρα από την κλασική λιποαναρρόφηση πραγματοποιεί ταυτόχρονη σύσφιξη των σημείων όπου εφαρμόζεται.

Μέσω της παραγόμενης από τις ραδιοσυχνότητεςθερμότητας, πετυχαίνει ομοιόμορφη ρευστοποίηση του λίπους, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί αγγειοσύσπαση. Αυτό δημιουργεί ελαχιστοποίηση οιδήματος και εκχυμώσεων μετεγχειρητικά, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ερεθισμό των ινοβλαστών και σύσφιξη της περιοχής όπου εφαρμόζεται.

Με αυτόν τον τρόπο λύνεται ένα από τα μεγάλα προβλήματα της λιποαναρρόφησης, το «κρέμασμα» ή χαλάρωση των περιοχών, στις οποίες αφαιρούνται μεγάλες ποσότητες λιπώδους ιστού, καθώς επίσης και τα κύματα που παρατηρούνται πολλές φορές στην κλασσική λιποαναρρόφηση.

Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα. Μοναδική του υποχρέωση είναι να φοράει ένα λεπτό ελαστικό κορσέ για 3-4 εβδομάδες, ο οποίος είναι σχεδόν αθέατος κάτω από τα ρούχα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ενώ η διαδικασία της σύσφιξης και παραγωγής ινοβλαστών συνεχίζεται έως και έξι μήνες αργότερα.

Ο Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου είναι πλαστικός χειρουργός στην Κλινική Athens Beverly Hills Plastic Surgery

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=11721&la=10
Connecting
Please wait...
Send a message

Ρωτήστε μας:

Your name
* Email
* Describe your issue
  Login now

  Questions? We're here. Send us a message!

  Your name
  * Email
  * Describe your issue
  We're online!
  Feedback

  Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

  How do you rate our support?