Σπίλοι (ελιές)

Eιδικό τμήμα διάγνωσης – παρακολούθησης – χειρουργικής αντιμετώπισης σπίλων έχει οργανωθεί στους χώρους του Athens Beverly Hills όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξετάσουν τους σπίλους (ελιές) σε πρόσωπο και σώμα για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

dr_fatsea_intΤο 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Έχει τεράστια σημασία η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος τα οποία πρέπει αμέσως να αποσπούν την προσοχή του εξειδικευμένου ιατρού. Ο καρκίνος του δέρματος, αν ανιχνευθεί στα πρώτα του στάδια, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που θεραπεύεται πλήρως.

Για αυτό, μην δίνετε ευκαιρίες στον καρκίνο του δέρματος. Κλείστε έγκαιρα ραντεβού στο Athens Beverly Hills Plastic Surgery για προληπτική εξέταση σπίλων, στο τηλ. 210 7230502.

Τι είναι το μελάνωμα

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος (βασικοκυτταρικοί, ακανθοκυτταρικοί κ.ά) δεν θεωρούνται γενικά πολύ επικίνδυνοι, διότι θεραπεύονται εύκολα χειρουργικά ή με διάφορα φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Εξαίρεση αποτελεί ο κακοήθης σπίλος (σπίλος- ελιά) που ονομάζεται μελάνωμα (μελανός όγκος – επονομαζόμενος και ως “μαύρος καρκίνος”). Το μελάνωμα προέρχεται από μελανινοκύτταρα του δέρματος, τα οποία βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική που προσδίδει το φυσικό χρώμα του δέρματος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί στην αύξηση της παραγόμενης μελανίνης με αποτέλεσμα το μαύρισμα του δέρματος. Το μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Μπορεί να διασπαρεί σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε ένα χρόνο μετά την υποτροπή του σε απομακρυσμένα σημεία. Το μελάνωμα μεθίστανται συχνότερα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο σωλήνα. Όταν πρωτοεμφανιστεί το μελάνωμα ή κακοήθης σπίλος στο δέρμα ή στον οφθαλμό και μερικές φορές στα ούλα, στον κόλπο ή στον πρωκτό – υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να είναι ιάσιμο με περιορισμένης έκτασης χειρουργική επέμβαση.

Όταν όμως το μελάνωμα έχει διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και φτάσει στα λεμφαγγεία και τα αιμοφόρα αγγεία (δηλαδή στο χόριο) συνήθως είναι αδύνατο να ιαθεί, αν και με τη χειρουργική μπορεί να επιτευχθεί μεγάλο διάστημα ελεύθερο νόσου.

Πότε ένας σπίλος χρειάζεται βιοψία

Το 30% των μελανωμάτων αναπτύσσεται από προϋπάρχοντες σπίλους, ενώ το 70% εμφανίστηκε ξαφνικά στο δέρμα. Αν ο σπίλος διαγνωστεί ως μελάνωμα, τότε η βιοψία είναι απαραίτητη (δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του όγκου και η εξέταση των μορφολογικών χαρακτήρων των ιστών και κυττάρων στο μικροσκόπιο με σκοπό την αναζήτηση και διάκριση καρκινικών κυττάρων). Να σημειωθεί ότι η αφαίρεση του όγκου πρέπει να γίνεται με υγιή χειρουργικά όρια. Τα χαρακτηριστικά μελανοκύτταρα είναι συνήθως ευμεγέθη και περιέχουν κοκκία μελανίνης.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια του μελανώματος

 • H διακεκομμένη έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί έγκαυμα και όχι μαύρισμα
 • Η κληρονομικότητα
 • Άτομα με λευκό δέρμα
 • Χρόνιος ερεθισμός σπίλων, ανοσοκαταστολή
 • Μικρότερη επίπτωση έχει στους μαύρους, πολύ μελαχρινούς και σκουρόχρωμα δέρματα και τους Ασιάτες των ίδιων περιοχών.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται κυρίως το μελάνωμα;

Οι συχνότερες ηλικίες είναι ανάμεσα στα 20 και 60 και σπάνια εμφανίζεται πριν την εφηβεία. Το οζώδες κακοήθες μελάνωμα παρατηρείται μεταξύ 20-40 ετών και το επιφανειακό επεκτεινόμενο που είναι και το συχνότερο, μεταξύ 40-60 ετών.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου

 • Άτομα με κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα
 • Ξανθά άτομα με γαλανά μάτια και με φακίδες
 • Λευκά δέρματα με πολλούς μαύρους σπίλους – πάνω από 100 σε νεαρά άτομα ή 50 σε μεγαλύτερη ηλικία
 • Άτομα με δυπλαστικούς σπίλους (μεγάλους, ακονόνιστους και με πολυχρωμία)
 • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων ή μελανώματος.
 • Άτομα με σοβαρά ηλιο-εγκαύματα ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και o Δρ. Αθανασίου θα απαντήσει στα ερωτήματά σας.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ (required)

EMAIL (required)

ΤΗΛΕΦΩΝΟ (required)

ΘΕΜΑ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

 
Συνδυάστε με... Λιποαναρρόφηση
Λιπογλυπτική
Συνδυάστε με... Ανόρθωση
Γλουτών
0
Connecting
Please wait...
Send a message

Ρωτήστε μας:

Your name
* Email
* Describe your issue
  Login now

  Questions? We're here. Send us a message!

  Your name
  * Email
  * Describe your issue
  We're online!
  Feedback

  Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

  How do you rate our support?