Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι πλαστική χειρουργική

Η πλαστική χειρουργική είναι ειδικότητα της ιατρικής και ασχολείται με την επανόρθωση συγγενών ανωμαλιών, βλαβών μετά από τραύματα και εγκαύματα, ελλειμμάτων μετά από αφαιρέσεις καρκίνων και την αισθητική χειρουργική.

Λένε ότι η πλαστική χειρουργική κάνει θαύματα. Είναι σχήμα λόγου ή απλά ότι οι δυνατότητές της είναι μεγάλες;

Σε μερικές περιπτώσεις πράγματι κάνει θαύματα και σε άλλες οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς τι μπορεί να περιμένει από την επέμβασή του, ώστε να μείνει ικανοποιημένος. Υπάρχουν είδη αισθητικών επεμβάσεων που δίνουν ένα αποτέλεσμα πράγματι σαν από θαύμα (ρινοπλαστική, βλεφαροπλαστική, ωτοπλαστική, αύξηση του μαστού, λιποαναρρόφηση). Υπάρχουν άλλες που, ενώ διορθώνουν το πρόβλημα, αφήνουν ουλές (σημάδια) ή ο βαθμός βελτίωσής τους αν και ο καλύτερος, υποεκτιμάται από τον ασθενή, βλέποντας το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο (ανόρθωση γλουτών και μηρών, κοιλιοπλαστική, μείωση μαστών). Το ίδιο ισχύει και στην επανορθωτική χειρουργική. Το να λυθεί ένα ιατρικό πρόβλημα ελλείμματος δεν είναι αναγκαστικά και αισθητικά άριστο, σαν να μη συνέβη ποτέ. (Δεν ισχύει το «ούτε γάτα ούτε ζημιά»).

Γιατί λένε ότι η πλαστική χειρουργική δεν αφήνει σημάδια ειδικά με τη χρήση του laser;

Υπάρχουν επεμβάσεις που πράγματι δεν αφήνουν κανένα σημάδι, είτε γιατί είναι κρυμμένες όπως στη ρινοπλαστική (μέσα στα ρουθούνια) ή στην ωτοπλαστική (πίσω από τα αυτιά), είτε γιατί είναι πολύ μικρές και χάνονται όπως στη λιποαναρρόφηση και την αύξηση των μαστών είτε, τέλος, γιατί κάποια σημεία του σώματος δεν αφήνουν ουλές ευδιάκριτες, όπως η βλεφαροπλαστική ή το face lift (πλαστική προσώπου). Το Laser δεν είναι πανάκεια και έχει τις ενδείξεις χρήσης του. Καμιά φορά το αποτέλεσμα είναι χειρότερο αν κάποιος χρησιμοποιήσει το laser για τομή στο δέρμα.

Πού γίνονται οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής;

Όλες οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται σε οργανωμένα νοσοκομεία και κλινικές. Μικρές επεμβάσεις με τοπική αναισθησία, όπως η αφαίρεση ενός σπίλου μπορεί να γίνει και στο χώρο ενός ιατρείου κατάλληλα εξοπλισμένου.

Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής τι είδους νάρκωση χρειάζονται;

Ανάλογα με τη βαρύτητα και το είδος της επέμβασης και την περιοχή του σώματος που γίνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία, επισκληρίδιος αναισθησία, νευροληπτοαναλγησία (μέθη) ή τοπική αναισθησία.

Πόσο επικίνδυνη είναι η γενική αναισθησία;

Πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος. Εφόσον παρθούν όλα τα μέτρα, ο κίνδυνος από την αναισθησία είναι μηδενικός. Κίνδυνος μπορεί να προκύψει και από κάθε αναισθησία είτε είναι τοπική είτε περιοχική. Καμιά φορά το στρες της τοπικής αναισθησίας είναι μεγαλύτερο που μπορεί να προκαλέσει και καρδιακές αρρυθμίες. Η παρουσία του αναισθησιολόγου είναι πάντα απαραίτητη.

Τι πρέπει να προσέξω πριν χειρουργηθώ, ώστε να μειώσω τους κινδύνους και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Σημαντικό είναι να ενημερωθείτε πλήρως από το γιατρό σας για το είδος της επέμβασης που θα υποστείτε. Κάθε επέμβαση έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Γενικότερα, όμως, θα πρέπει ο γιατρός να ενημερωθεί για τα πιθανά φάρμακα, που παίρνετε. Κάποια από αυτά θα πρέπει να διακοπούν προσωρινά. Η λήψη ασπιρίνης, παραδείγματος χάριν, δημιουργεί προβλήματα αιμορραγίας κατά την επέμβαση. Πιθανές αλλεργίες θα πρέπει να δηλωθούν. Μια πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας απαιτεί λήψη ενός αντιβιοτικού προεγχειρητικά. Νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή μικροαγγειοπάθειες παρουσιάζουν προβλήματα αιμάτωσης και θα πρέπει ο γιατρός να είναι λιγότερο επεμβατικός. Το κάπνισμα επίσης μειώνει την αιμάτωση του δέρματος. Ένας χρόνιος καπνιστής μπορεί να έχει αναπτύξει χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και ίσως θα πρέπει να προηγηθεί κάποια κατάλληλη θεραπεία. Η καλή διάθεση επίσης και η αισιοδοξία παίζουν σημαντικό θετικό ρόλο. Το πρωί της χειρουργικής μέρας θα πρέπει να κάνετε ένα επιμελέστερο μπάνιο με κάποιο αντισηπτικό και να έρθετε στο νοσοκομείο νηστικοί (τουλάχιστον 6 ώρες πριν ούτε νερό).

Τι πρέπει να προσέξω μετά την επέμβαση, ώστε να μειώσω τους κινδύνους επιπλοκών και να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Κάθε επέμβαση απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή. Γενικότερα, όμως, η διακοπή του καπνίσματος για τουλάχιστον μία βδομάδα είναι απαραίτητη. Η λήψη ασπιρίνης επίσης θα πρέπει να αποφευχθεί για 4-5 μέρες ακόμα. Αντιπηκτική αγωγή μερικές φορές κρίνεται απαραίτητη και χορηγούνται υποδόριες ενεσούλες για 10 μέρες περίπου. Η λήψη των αντιβιοτικών για πρόληψη της μόλυνσης, η διατήρηση των ελαστικών περιδέσεων, (ελαστικοί κορσέδες, κάλτσες, μανίκια, σουτιέν κλπ) οι αλλαγές των τραυμάτων, η καθαριότητα, η στάση και η θέση ύπνου και ξεκούρασης σύμφωνα με τις οδηγίες για τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες πρέπει ακολουθούνται. Για τους επόμενους μήνες ανάλογα με την επέμβαση μπορεί να χρειαστούν κάποια ειδικά μασάζ, κρέμες ή ελαστικές περιδέσεις για διατήρηση ή βελτίωση του αποτελέσματος.

Ποια εποχή θεωρείται καταλληλότερη για μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής;

Αν εξαιρέσει κανείς τις επεμβάσεις με laser στο πρόσωπο και τη δερμοαπόξεση στην ίδια περιοχή δεν υπάρχει απαγορευτική εποχή. Την εποχή επιλογής την καθορίζουν οι δυνατότητες χρόνου του ασθενούς. Οι διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και του καλοκαιριού συχνά επιλέγονται γιατί δίνουν τη δυνατότητα ευκολότερης ανάρρωσης. Επεμβάσεις όπως η λιποαναρρόφηση επιβάλουν ελαστικό κορσέ για 20 μέρες μετεγχειρητικά. Σε εποχή ζέστης αυτό είναι δύσκολα ανεκτό. Γενικότερα οι δροσερές εποχές προτιμώνται.

Που γίνεται η τομή για την τοποθέτηση των ενθεμάτων;

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που θα πρέπει να συζητηθούν με τον Ιατρό. Καθεμιά από αυτές έχει υπέρ και κατά. Μια τομή στην υπομάστια έχει πολύ καλή προσπέλαση στην περιοχή κάτω από τον μαστό και χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις. Μία τομή στην κορυφή της μασχάλης έχει πολύ καλή προσπέλαση στην περιοχή κάτω από τον μυ. Μία τομή στην θηλαία άλω, έχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να θυσιάσει την αισθητικότητα του μαστού και την μετέπειτα γαλακτοφορία.

Που θα βρίσκονται οι ουλές μετεγχειρητικά;

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που θα πρέπει να συζητηθούν με τον Ιατρό. Καθεμιά από αυτές έχει υπέρ και κατά. Οι ουλές μπορεί να είναι στο σχήμα ενός ανεστραμμένου T ή μπορεί να υπάρχει μία κάθετος τομή από το κατώτερο σημείο της θηλαίας άλω στην υπομάστια, ή τέλος να υπάρχει μόνο μία τομή πέριξ της θηλαίας άλω. Οι τομές σε κάθε περίπτωση παίρνουν το τελικό τους σχήμα σε περίπου 1 χρόνο.

Θα μπορώ να θηλάσω μετά την επέμβαση;

Ορισμένες γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν ακόμη και αν δεν χειρουργηθούν. Υπάρχουν τεχνικές που δεν διαταράσσουν τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού, διατηρώντας έτσι την μέλλουσα γαλακτοφορία. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθεί κανείς κάτι τέτοιο.

Πως μπορώ να μάθω το κόστος των επεμβάσεων της Πλαστικής Χειρουργικής;

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει και να συζητάει το κόστος μίας επέμβασης με τον Πλαστικό Χειρουργό. Το συνολικό κόστος, περιλαμβάνει την αμοιβή του Ιατρού, το κόστος της νοσηλείας, την αμοιβή του αναισθησιολόγου και του Παθολογοανατόμου και το κόστος του ενθέματος σιλικόνης.

Το στήθος μου έχει πέσει. Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Η πτώση των μαστών συνήθως διορθώνεται χειρουργικά με μαστοπηξία ή με αυξητική μαστών ή με συνδυασμό των δύο. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να επιλέξει την κατάλληλη τεχνική και θα πρέπει να συζητάει εκτεταμένα με τον Ιατρό του.

Τι είναι τα ράμματα ανάρτησης (suspension sutures);

Τα ράμματα ανάρτησης, είναι αγκιστροειδή ράμματα που χρησιμοποιούνται για την ανασήκωση του μετώπου και του προσώπου γενικότερα. Μπορούν να τοποθετηθούν και με τοπική αναισθησία.

Έχω ακούσει για τις ενέσεις υαλουρoνικού οξέος. Είναι ασφαλείς;

Υπάρχουν πολλά σκευάσματα ήδη στο εμπόριο διαθέσιμα. Οι ενέσεις υαλουρoνικού οξέος, είναι οι πιο ασφαλείς για την ώρα χωρίς σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Είναι η λιποαναρρόφηση ασφαλής;

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει δυστυχώς σοβαρές επιπλοκές από την λιποαναρρόφηση διεθνώς, σε όλες όμως τις περιπτώσεις η επέμβαση έγινε ή από Ιατρούς με ανεπαρκή εκπαίδευση ή οι ποσότητες λίπους που αφαιρέθηκαν ήταν πολύ μεγάλες. Ο ιδανικός υποψήφιος είναι ένας ασθενής κοντά στο ιδανικό του βάρος με τοπικό πάχος.

Πότε θα πρέπει να γίνει η αποκατάσταση του μαστού μετά την μαστεκτομή;

Ο χρόνος της αποκατάστασης είναι πολύ σημαντικός και η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από την ασθενή από κοινού με τον Χειρουργό, τον Ογκολόγο, τον Ακτινοθεραπευτή και τον Πλαστικό Χειρουργό. Απευθείας αποκατάσταση μπορεί να είναι μια καλή επιλογή ή καθυστερημένη επίσης ανάλογα με την περίπτωση.

Τι είδους αποκατάσταση μπορώ να έχω;

Η απόφαση για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση παίρνεται από την ασθενή από κοινού με τον Χειρουργό, τον Ογκολόγο, τον Ακτινοθεραπευτή και τον Πλαστικό Χειρουργό. Γενικά, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι αποκατάστασης χρησιμοποιώντας ένθεμα σιλικόνης ή κρημνούς αυτόλογων ιστών ή συνδυασμός των δύο ανωτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πληροφορηθεί τις εναλλακτικές ώστε να πάρετε την κατάλληλη απόφαση.

Πότε θα πρέπει να γίνει η αποκατάσταση του μαστού μετά την μαστεκτομή;

Ο χρόνος της αποκατάστασης είναι πολύ σημαντικός και η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από την ασθενή από κοινού με τον Χειρουργό, τον Ογκολόγο, τον Ακτινοθεραπευτή και τον Πλαστικό Χειρουργό. Απευθείας αποκατάσταση μπορεί να είναι μια καλή επιλογή ή καθυστερημένη επίσης ανάλογα με την περίπτωση.

Συνδυάστε με... Λιποαναρρόφηση
Λιπογλυπτική
Συνδυάστε με... Ανόρθωση
Γλουτών
0
Connecting
Please wait...
Send a message

Ρωτήστε μας:

Your name
* Email
* Describe your issue
  Login now

  Questions? We're here. Send us a message!

  Your name
  * Email
  * Describe your issue
  We're online!
  Feedback

  Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

  How do you rate our support?